Overbruggingslijfrente Hoe regel ik dat?

Dirk Folkerts
March 13, 2024
5 min leestijd

Overbruggingslijfrente

Finkompas.nl biedt geen overbruggingslijfrentes meer aan. Deze pagina is ter info voor wie nog gebruik wil maken van oude regelingen.

Een overbruggingslijfrente afsluiten is alleen nog mogelijk voor wie vóór 1 januari 2006 een lijfrentetegoed heeft opgebouwd. Je kunt dan een tijdelijke uitkering krijgen als je eerder met pensioen wilt gaan maar nog geen AOW-uitkering of werknemerspensioen krijgt.

Dit is altijd een verzekerde lijfrente. Vrijelijfrente.nl biedt deze mogelijkheid niet meer aan.

Een overbruggingslijfrente mag beginnen met uitkeren vóór je 65e jaar. De uitkering eindigt in het jaar dat je 65 wordt, het jaar dat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of zodra je werkgeverspensioen wordt uitgekeerd. Een van deze drie momenten moet je kiezen.

Voorwaarde is wel dat je de laatste lijfrente-inleg hebt gedaan vóór 1 januari 2006. Heb je ook ingelegd na die datum, dan moet de uitkering na je 65e nog minimaal vijf jaar doorlopen. Dit is een complexe regeling. Neem contact op met een financieel adviseur als je hier gebruik van wilt maken.

Oud-regime lijfrente

Daarnaast is er nog een mogelijkheid om gebruik te maken van zogenaamde oud-regimerechten.

Een lijfrente is van het oude regime als deze is afgesloten vóór 16 oktober 1990 tegen premiebetaling of vóór 1 januari 1992 tegen koopsom. Ook mag je op of na 1 januari 2001 niet meer hebben ingelegd.

Heb je een oud-regimelijfrente en vanaf 1 januari 2001 nog ingelegd, dan is het deel van je lijfrente vóór 1 januari 2001 van het oude regime en het deel daarna van het nieuwe, huidige regime.

Met een oud-regimelijfrente heb je de volgende mogelijkheden ten opzichte van het nieuwe regime:

  • Je mag de lijfrente schenken zonder schenkbelasting te betalen
  • Je mag de lijfrente afkopen zonder revisierente te betalen
  • De minimale looptijd van een periodieke uitkering is niet gebonden aan 5 jaar.